alt 2 Kundinloggning     Kundvagn     Kassa   


Tillverkare


Sök scrapbookingScrapbooking butik » Scrapbooking lexikon


 

     Ord Med Förklaring

Det finns många nya ord inom scrapbooking-verksamheten.
Allt som oftast är det engelska ord som vi använder rakt av, och då kan det vara klokt att kika i ett scrapbooking-lexikon.

Här finns många ord och förklaringar. Klickar du på de blåmarkerade orden kommer du till sidan där produkten finns i vår webbutik.


Hör gärna av dig om du undrar över något! Vi svarar alltid inom 24 timmar.

Akrylblock- Plexiglasskiva som används till silikon och omonterade stämplar. Kan användas många gånger om.

Acidfree (Syrafritt) - Se alltid till att ditt scrapbooking material är syrafritt! Syran reagerar kemiskt med fotografierna i ett album och färgar dem gul/bruna med tiden. Syra har ett pH lägre än 7.0. Ett papper av låg kvalitet, t.ex pappret i en dagstidning, gulnar och blir sprött efter bara några månader. Ett ark papper av hög klass utan syra kan stå emot nedbrytningen i hundratals år. Hos oss på scrapbooking-butiken.se är allt material syrafritt.


Alster - Förutom en tätort i Karlstad kommun, är alster något vi skapat, ett verk eller ett arbete. Inom scrapbooking kan alster vara en Lay Out, ett kort, en dekorerad ask eller något annat som vi fantasifullt har skapat.

Adhesive - Självhäftande.

Alcohol Blending Solution - Används för att blanda ut alkoholfärger. Kan även användas för att göra rent verktyg och händer med.

Archival - Något som varar länge. Kommer från ordet "Arkivera".Termen används oftast som beteckning på bläck som inte bleknar med tiden.

Archive safe - Arkivbeständig (Åldersbeständig)

Beads
- Beads är pärlor på ett eller annat sätt. Den engelska termen används oftast inte för äkta pärlor. Då kallas de istället pearls.

BOM - Book of Me - Ett album om dig själv, vad du tycker om, livsberättelser, var man gått i skola eller dylikt.

Brads - Kallas även Jungfruben eller Påsnitar. Har ett huvud och två små "ben" som kan vikas ut. Används för att dekorera sidor eller för att fästa vellum och liknande. Finns i oändligt många olika former, färger och figurer.
Buttons - Knappar till dekoration.                                
                                                                                                                Brads i form av stjärnor.

Chalks - Påminner om skolkritor och kan användas inom många områden, t.ex. att skugga eller utmärka rivna papperskanter, utstansade bokstäver, diecuts och mycket mer. Fungerar jättebra till att färglägga stämplade bilder. Du applicerar färgen precis som en ögonskugga, med en tops eller liknande.

Chipboard - Dekorativa figurer, oftast färdigupptryckta i grövre kartong. Man kan måla och dekorera dem själv, eller köpa färdiga. Eftersom materialet är tjockt blir det en upphöjd 3D-effekt när du klistrar dem på papper.

.

Corrugator - Verktyg som används till att göra vågigt papper.

Cuttlebug - En mycket populär stansmaskin från Provocraft. Du använder dies, dvs figurer utskurna i metall, som tillsammans med stansplattor i olika tjocklekar och papper vevas genom maskinen. Diesen stansar då ut figurerna i pappret du valt. Du kan också göra "torrembossing" med cuttlebuggen. Då använder du embossingdies i plast och vevar på samma sätt, men istället för att stansa ut figurer blir det ett upphöjt mönster på pappret.

                                                                

 

Diamond glaze - Lack som målas ovanpå bilder. Ger en blank, något upphöjd yta.Die cuts - Figurer och bokstäver som är utstansade ur exempelvis en cuttlebug. Det finns tusentals dies, dvs stansmallar, som ger olka motiv i alla storlekar och former.

Dies - Stansmall i metall som används för att stansa ut die cuts.

Dimensional Magic - Lack som man målar ovanpå bilder. Ger en blank, något upphöjd yta.

Distresser - Eller Distress Ink som det verkligen heter, är en speciell sorts stämpeldyna som finns både på dyna och flaska. Man späder färgen med vatten och målar med pensel. Används ofta till att färglägga stämplade motiv.

Double Adhesives - Självhäftande på två håll, t.e.x häftmassa, dubbelhäftande tejp och kuddar.

Embossing - Pulver, vilket används till stämplar. Värm det med en värmepistol så får man ett upphöjt motiv.

Eyelets - På svenska "öljetter", används som dekoration eller till hopsättning av t.ex. papper, tyg eller liknande. En metallring som skyddar ett hål från att eventuellt spricka. Finns i en mäng olika former och färger. För att använda öljetter behövs en håltång eller hålgörare, en gummimatta för att skydda underlaget, öljettsplittrare och en hammare.

Fotofix - Dubbelhäftande tejplappar till för att fästa foton eller dylik med.

Glitterlim - För att dekorera med, kan bli riktigt snyggt i skrift. Ett tips är att doppa en liten tandpetare i glitterlimsflaskan och försiktigt stryka limmet över ett mönster, motiv, stämpelbild eller papper. Ger ett vackert skimmer på det mesta.

Glue Dots - Små behändiga limprickar till att t.ex. fästa foton och dekorationer med. 

Hole Punch - Översatt till svenska blir det hålgörare. Används till att göra hål i papper med, och tillsammans med en setter monterar man öljetter och liknande.

Inch - Tum = 2,54 cm. Anges med ". Standardmåtten på ett scrapbookingpapper är 12x12 tum, men även 8x8 tum förekommer ofta.

Lignin - Ett så kallat vedämne som gör att papper gulnar och blir skört med tiden.

Mesh - Ett självklistrande nät till dekoration. Kan fästas många gånger om och flyttas runt på pappret om du inte blir nöjd med placeringen. Mycket roligt att jobba med!

Mullberry - Ett tunt papper med fin, "halvhårig" yta och hela fiber. Riv i kanterna så får man lite gammaldags stil på det hela. Kommer ursprungligen från det japanska Mulberry-trädet.

Paddle Punch - Figurstans med långt handdtag som gör det möjligt att nå var som helst på pappret. Fungerar som en hole punch.


Permanent Ink - Vattenfast bläck.


Postbound album - Ett album där plastfickorna är utbytbara och påfyllningsbara. Sitter fast med skruvar i ryggen, som ofta är förlängningsbara.


Punch - (På svenska, stans.) Används för att tillverka pappersfigurer. Själva figurhålet som uppstår när man stansar kan självklart också användas. Finns i många, många olika former och storlekar.


QuicKutz - Stansverktyg till för figurer och alfabet.
 

Ringalbum - Ett album med ryggen ihopsatt av ringar, ofta i metall. Ringalbum finns i olika former och storlekar och ringarna finns i flertalet färger. Metallringarna finns att köpas separat om du vill göra ett egettillverkat album eller liknande.

Rotary Cutter - Cirkelskärare.

 

Rubberstamp - Motivstämpel, utskuret i gummi, monterat på träkloss eller akrylblock. Dutta färg på gummimotivet från en stämpeldyna och gör avtryck på papper eller dylikt.

Rub Ons - Kallades förr för gnuggisar, då man gnuggar på klistermärket istället för att klistra. Ofta finns en liten pinne med i förpackningen när du köper rubons för att underlätta gnuggningen.

 

Silikonstämplar - Kallas oftast för clearstamps. Stämplar, som monterade på ett genomskinligt akrylblock, gör att man ser exakt var stämpeln hamnar på underlaget. 

Snaps - Ser ut som öljetter, men har inget hål i mitten. Appliceras med en setter.

Startpaket - (Nybörjarkit) Paket med ett visst antal produkter som säljs i butiker, både till scrapping-nybörjare och veteraner. Innehåller ofta lättanvända grundprodukter, såsom papper, brads, pärlor, band, blommor och mycket mer. Finns att köpa i olika storlekar och prisklasser. Populär som present till någon scrap- och pysseltokig när det kan vara svårt för den "utomstående" att välja ut scrap-produkter.

Tags - Direktöversatt till svenska; adresslappar eller etiketter. Gjort i papp, och har ofta ett hål i toppen där ett band fästs. Dekoreras med, i princip, vad som helst! En väldigt duktig tags-makare är Sari Hänninen, som gjort de läckra tagsen här nedanför:
                  

Vellum - Halvgenomskinligt (transparent) papper. Mycket tunnt och lätt. Vellum fungrerar utmärkt när du gör lager på lager. Skriv ut texter, inbjudningar m.m på vellum (fungerar i de flesta skrivare) och ha en bild under som skymtas igenom. Se till att ha genomskinligt lim eller fästpunkter när du fäster vellum. Eller varför inte använda brads i hörnen?

Yard - 91,44 cm 

Öljetter - Används som dekoration eller till hopsättning av t.ex. papper, tyg eller liknande. En metallring som skyddar ett hål från att eventuellt spricka. Finns i en mäng olika former och färger. För att använda öljetter behövs en håltång eller hålgörare, en gummimatta för att skydda underlaget, öljettsplittrare och en hammare. 


 

Belysning Fotogenlampor.se


Annonsera gratis Torggubben.se